Данас је Свети Сава, ево која су народна веровања

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Саву, празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа и данашњи дан је и школска слава.

 

Свети Сава је рођен 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко.Одрекао се световног живота и замонашио веома млад, око 1192. године, на Светој Гори, у руском манастиру Свети Пантелејмон.У Србију се вратио 1208. године да потпуно измири завађену браћу. Бавио се просветитељским радом преносећи основне верске и световне поуке. Иза себе је оставио више писаних дела. Најзначајнија су ,,Житије Светог Симеона”, ,,Карејски типик”, ,,Хиландарски типик” и ,,Студенички типик”, као и ,,Законоправило”. У Никеји је 1219. од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула издејствовао аутокефалност српске цркве и српску архиепископију.

 

Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за бугарску архиепископију.Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.Његове мошти су из Трнова пренете у Србију и сахрањене у манастиру Милешеви 1237. године.

 

Име Светог Саве носе многи топоними, као што су Савина, Савиница, Савина вода, Савина греда, Савина стопа, Савин извор, Савин поток, Савина страна, Савин кук, Савино почивало.

 

У Србији се овај празник прославља свечано, не ради се ништа, а понегде се пости седам дана пред Савиндан. Бројна веровања се повезују са овим даном, а једно од њих каже – ако на Светог Саву загрми, у држави ће се десити важни, преломни догађаји, а могуће је и да ће се десити нешто лоше јер грмљавини зими време није.

Такође, Светог Саву празнују сточари из разних крајева и сматрају га вучјим пастиром. Раније је важило да пред Савиндан стока није смела да се тера у шуму из страха од вукова. Поред тога, у дане око Светог Саве ништа се није радило сечивом – бритве нису отваране да би вуцима чељусти остале склопљене.

 

Фото: Јутјуб, принтскрин

 

Звуци Србије