Данас је Свети Никола; ево који су обичаји и веровања

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

 

Према неким проценама сматра се да половина православаца у Србији слави ову славу, док она друга иде у госте. Међутим, због тренутне ситуације са вирусом корона, Српска православна црква и епидемиолози саветују да се слава обележи у виду породичног окупљања. Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама западне Европе, јер тада деца, ако су била послушна, добијају поклоне. Заштитник је града Амстердама.

 

Ово је слава непроменљивог датума, слави се 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару. То је иначе дан када је овај светац преминуо, 343. године. Свети Никола пада у време великог божићног поста, па верници припремају искључиво рибу и другу посну храну. Поред овог зимског, постоји и летњи Никољдан, који се слави 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у Цркву Светог Јована Претече.

 

Свети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, па га је његов стриц, архиепископ, ,,произвео” за свештеника града Мира. Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, сву наслеђену имовину разделио је сиромашнима.

 

За овај празник везује се велик број обичаја и веровања.

 

На овај празник, жене упућују молитве овом свецу, односно, нероткиње се моле за пород.

 

Такође, постоји и обичај даривања деце. Током ноћи, док деца спавају, Свети Никола би им оставио дарове у ципеле или покрај прозора. Деца би нарочито за тај дан очистила своје ципеле и ставила их близу кревета како би се ујутру прво њима обрадовала. На југу Србије традиционално се на овај дан праве шарени колачи у облику птице. Заједно са погачом и вином односе се у цркву на освештење молитвом и вином. Након тога, служе се гостима, а пре свих деци.

 

У народу постоји веровање да ће ономе ко данас опрости дуг следећа година бити богата и плодна. Постоји и веровање да данас не треба никога подсећати на дуг, нити му додатно отежавати положај због тога што је дужник.

 

Према традицији, данас никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

 

 

Фото: Звуци Србије

 

 

Звуци Србије