Данас је Михољдан, ево којa су народнa веровањa

Српска православна црква и верници данас обележавају Михољдан, празник Светог Кирјака Отшелника. У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

 

Кирјак je  рођен је 448. године у Коринту. Са 18 година отишао је у Јерусалим, у манастир светог Јевтимија, где се замонашио. Био је веома активан у борби за православље, а боравио је у више манастира где се, посветивши хришћанској вери борио против јереси. Био је  поштован од стране монаха као исцелитељ и утешитељ болесних и невољних.

 

Кирјак је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у стрoгим посту. Пред крај живота боравио је у манастиру Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

 

 

Умро је 557. године, у 109. години живота, у манастиру Светог Харитона, где је и сахрањен.

 

 

Према народном веровању, на данашњи дан смењују се лето и јесен, а октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Стари људи верују да на Михољдан не би требало обављати кућне послове, јер би требало прво одрадити оне напољу, који не могу да чекају зиму и хладноћу.

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, Принт скрин