Данас је јесењи Крстовдан, а ево која су народна веровања

Српска православна црква и верници данас славе Крстовдан или Воздвиждење ( подизање) часног крста.
Јесењи Крстовдан посвећен је проналаску часног Крста, на којем је душу испустио син Божји на Голготи.
Крст је пронашла царица Јелена, мајка цара Константина Великог, када је била на поклоњењу Христовом гробу у Јерусалиму 326. године. На вест да је крст пронадјен окупило се мноштво народа, па га је патријарх Макарије подигао на једно узвишење.

Овај црквени и народни празник, који се обележава 27. септембра, у православном календару обележен је црвеним словом, и то је дан када се верници придржавају строгог поста на води. Многи данас једу само хлеб и грожђе и тај обичај сматра се најстаријим. О његовом значају говори и народна пословица ,,Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости!”

По народном веровању ако на Крстовдан буде облачно, верује се да ће зима бити богата снегом, а наредна година биће сушна, ако не буде било падавина.

Обичај је да се данас бере и освештава босиљак, света биљка за коју се верује да односи негативну енергију. Освештани босиљак чува се у дому као средство за енергетско исцељење.

За многе празнике који су обележени црвеним словом, не би требало спремати кућу нити, прати веш и обављати сличне послове, а за Крстовдан важи обрнуто правило; добро је уредити кућу и тако је припремити за зиму.

Звуци Србије