Данас је 12 година од смрти једне од најпознатијих Чачанки

На данашњи дан 2008. године умрла је једна од најпознатијих и најталентованијих српских глумица Соња Савић. Рођена је 15. септембра 1961. године.

До друге године живела је у Чачку, када се са родитељима преселила у Београд. Због болести Соњине баке, њени родитељи су се 1990. вратили у породичну кућу у Доњу Горевницу, код Чачка. Према речима мајке Микаине Савић, Соња је често посећивала своје родно место. Волела је прелепе пределе Каблара, где је као девојчица ишла у шетње са баком.

Остала је упамћена по улогама у југословенским филмовима осамдесетих година,а неки од њих су “Живети као сав нормалан свет”, “Шећерна водица”, “Давитељ против давитеља”, “Балкански шпијун”, “Уна”, “Црна Марија”, “Ми нисмо анђели”…

Добитница је великог броја признања, међу којима је и „Златна арена” за најбољу главну женску улогу у Пули 1984. Године,  за улогу у филму Шећерна водица, награде „Царица Теодора” , за најбољу женску улогу за филм „Живети као сав нормалан свет“ и „Шећерна водица”, као и Гран при награде Ћеле кула за улогу у „Шећерној водици“, на Филмским сусретима у Нишу, Специјалне награде жирија у Венецији за улогу певачице у филму „Живот је леп“.

Соња Савић је преминула 23. септембра 2008. године у четрдесет и седмој години живота. Последњу улогу је одиграла у филму “Забрањена љубав”.

Иако је током глумачке каријере задужила српску кинематографију, Соња у свом родном граду није добила  улицу.

 

Звуци Србије

(Фото: Јутјуб, скриншот)