Часлав Ђоковић, познати композитор, певач и текстописац рођен у Чачку на данашњи дан

На данашњи дан пре 82 године, 2. фебруара 1940. године, у селу Прилике код Чачка, рођен је Часлав Ђоковић, познати композитор, певач, текстописац и музичар из нашег завичаја. Остаће упамћен као један од најтиражнијих аутора у нашој народној новокомпонованој музици. Написао је преко 3000 песама, од којих је преко 2000 објављено на разним на носачима звука. У својим песмама је првенствено неговао “Шумадијску двојку”, везану за наше поднебље, блиску широким народним масама са простора наше земље. То је разлог због чега су неке од његових песама, иако написане пре више од четири деценије, остале да живе радо слушане у народу.

Упркос томе што је неко време био један од натиражнијих композитора народне музике, Часлав Ђоковић је живео прилично скромно, повучено и није се медијски експонирао. Сарађивао је са многим певачима од којих су најпознатији: Снежана Ђуришић, Мирослав Радовановић, Ранко Стојанић, Бора Дрљача, Вера Матовић, Срећко Јововић, Миливоје Ђуришић, Славица Микшић, Расим Самарџић, Милија Милић, Дарко Перић и многи други. Неке од његових најлепших песама су: “Kрчма стара, крчмарица млада” (Ранко Стојанић), “Желео бих да те сретнем” (Мирослав Радовановић), “Још због мене теку сузе њене” (Расим Самарџић), “На дан твог венчања” (Дарко Перић), “Ти си жена без адресе” (Ранко Стојанић), “Остаћемо пријатељи” (Живка Ђоковић), “Kуне ми се једна жена” (Јован Kорићанац), “Мени јесен, а теби пролеће” (Миливоје Ђуришић), “Широк поток, а ћуприје нема” (Бора Дрљача), “Kо одваја тебе од мене” (Снежана Ђуришић), “Јесења ноћ” (Душан Лазић), “Живот жеље мења” (Срећко Јововић), “Волимо се, ал’ се не виђамо” (Мирослав Радовановић), “Нема моје чобанице” (Жижа Ивановић), “Где сте моје двадесете” (Милија Милић), “Буди ми пријатељ, помози ми кад ми је најтеже” (Славица Микшић), “Све бих дала да те заборавим” (Вера Матовић), “Не могу без тебе, не могу са тобом” (Мирослав Радовановић), “Немој тамо куда нема мене” (Славица Микшић), “Kоме наша љубав смета” (Славица Микшић), “Помири се са судбином” (Вера Матовић) и многе друге.

Часлав Ђоковић био је у браку са певачицом Живком Ђоковић. Имају кћерку Весну Доковић, која је такође певачица. Преминуо је 29. маја 2010.године у Чачку. Удружење Чачана у Београду овим текстом жели да сачува успомену на човека који је својим делом обојио и обогатио новокомпоновани народни мелос нашег краја.

 

 

 

Звуци Србије

Фото: Уоутубе принтс