Чачани подржавају Чачане – Сабор виолиниста Србије у Прањанима

Удружење Чачана у Београду несебично са пуно благонаклоности подржава све људе чачанског краја, који се труде да оставе и поставе нека од стваралаштва у било којој области за добробит честитог народа Србије. Овогa пута сy се на својој страници определили да опишу предстојећи Сабор Виолиниста у Прањанима.

Ево шта су навели;

“Живописна варошица Прањани, ушушкана између Сувобора, Маљена и Kаблара, покрај реке Kаменице и извора Чемернице, ове године биће домаћин четвртог по реду Сабора Виолиниста који ће бити одржан од 19. до 21. августа 2022. године. Идејни творац ове културно-уметничке и туристичке манифестације је Гвозден Николић, власник и директор продукције “Глас Западне Србије” из Чачка и аутор емисије “Нећете веровати” на ТВ Прва. Велики допринос у организацији дао је и чачански естрадни уметник Мићо Kујунџић, пријатељ Удружења Чачана у Београду. Организатори манифестације су Центар за културу и Туристичка организација општине Горњи Милановац, а покровитељ је општина Горњи Милановац. Спонзор сабора је Ваљевска пивара. Иако је ово још увек млада манифестација, може се похвалити одличним одзивом посетилаца, тако да је прошле године, за три саборска дана, кроз Прањане продефиловало око 100.000 посетилаца, љубитеља предивног звука виолине. То је резултат који је тешко остварив и за много старије и познатије манифестације овог типа.

У такмичарском делу сабора 36 најбољих виолиниста представиће се стручном жирију и публици. Биће уприличено надметање у две такмичарске категорије: млади виолинисти (19. август, 18 такмичара, категорија до 12 година и категорија од 12 до 16 година) и професионални виолинисти (20. август, 18 такмичара).

Надметање младих вилолиниста у петак 19. августа биће одржано на великој позорници са почетком у 20 часова. Такмичењу претходи званично отварање Сабора које је предвиђено за 13 часова, а у 19 часова биће изведен пригодан музички програм посвећен Бобану Возу, некрунисаном краљу међу виртуозима виолине. Након такмичарског наступа младих виолиниста и проглашења победника, у 22 часа концерт ће одржати реномирани Панорама бенд.

У суботу 20. августа, другог саборског дана, предвиђено је надметање виолиниста професионалаца који ће се борити за Златну и Прву виолину Србије. Такмичење на великој позорници почиње у 20 часова. Након проглашења победника такмичења и доделе признања у 22 часа биће одржан концерт победника Сабора, а у 23 часа маестро Перица Васић прославиће заједно са Саборашима “35 година са виолином у рукама”. Драго нам је што је маестру Перици Васићу, великом уметнику и пријатељу Удружења Чачана у Београду, указана таква част. Удружење му честита на овом лепом јубилеју.

Трећи саборски дан, у недељу 21. августа, почиње у 20 часова концертом двојице врхунских виолиниста, Бранка Ристића и СашеПетровића (Сале Шоу), на великој позорници. Након тога предвиђен је наступ звезде народне музике Зорице Брунцлик у пратњи оркестра Мирољуба Аранђеловића Kемиша.”

 

Звуци Србије/Удружење чачана у Београду