Био члан групе “Дечаци са Мораве” па задао домаћи задатак светским гитаристима – Радомир Михајловић Точак

 

Радомир Михајловић Точак, рођен је 13. јуна 1950. године у Чачку. Отац му је био колар, што појашњава Точков надимак, као и тетоважу на десној руци. Пре каријере у групи “Смак” Михајловић је једно време био члан групе “Дечаци са Мораве”, а током 1970. године свирао је по клубовима у Белгији, највише у Бриселу. Крајем 1971. године враћа се у Чачак са својом првом електричном гитаром “Ариа диамонд”.Упознаје се са басистом Зораном Милановићем из Крагујевца и бубњаром Слободаном Стојановићем Кепом из Краљева. Они су у то време свирали у групи “Џентри”.

Децембра 1971. године на релацији Чачак-Краљево-Крагујевац ови музички занесењаци формирају групу “Смак”. Са њима су наступали певач Слободан Коминац и оргуљаш Миша Николић. После више певача са којима су наступали у групу долази Борис Аранђеловић (преминуо 27. августа 2015. године). Борис се пре овог ангажмана није активно бавио музиком. Према речима чланова групе прошао је на аудицији захваљујући свом високом тенору, јер је успешно отпевао песму “Цхилд ин тиме” састава Дееп Пурпле. Период од настанка до 1973. године чланови групе “Смак” проводе у активном компоновању. Током своје каријере Точак је увек свирао без помагала и све чудесне звуке производио је само изванредном техником, познавањем гитаре и великим радом.

Почетком 1974. године група “Смак” прави снимке за свој први сингл. Затим се нижу велике ауторске композиције, које остају урезане у наш генетски код “Улазак у харем”, “Црна дана”, “Блуз у парку”, “Даире”, “Шумадијски блуз”, “Плава песма”, “Професор”, неборјене “Биске”, “Сателит”, “Људи није фер”, “Мирис ње”, “Ел думо”, “Зајди, зајди”, “Невидљиве Теразије” и многе друге песме. Радомир Михајловић Точак, симбол једног времена, наше музике, стила живота, културе и успомена. Нераскидиви део нас самих.

 

 

 

Звуци Србије

 

Фото; Print screen You tube