90 година Удружења Чачана у Београду

Пре 90 година, 21. маја 1932. године, у Београду је основано Удружење Чачана у Београду. Идеја је било организовати Чачане који су живели у Београду, сачувати везе са завичајем, кроз организацију, дружење, уметничке програме и хуманитарни рад очувати завичајно јединство и радити на користи Чачка, Чачанског краја и самих Чачана. Многе познате личности из свере уметности, бизниса, образовања и државне управе узеле су учешће у чланству и управи удружења. Kао мало које завичајно удружење Удружење Чачана у Београду опстало је и данас баштини вредности и постулате усвојене при његовом оснивању. И дан данас је активно у хуманитарном раду, промоцији културе и обичаја Чачанског краја, истицање достугнућа наших суграђана из области уместности, науке, спорта и других сфера. Kроз наше објаве желимо да подсетимо на значајне личности и догађаје наше завичајне историје, као и на наше савременике који своје таленте и способности на најбољи начин користе на наше задовољство.

И пре 90 година, тридесетих година прошлог века, биле су чувене свечаности Удружења Чачана у Београду, њихове другарске вечери, концерти и хуманитарне активности. При оснивању установљена је и слава Удружења која је на почетку, као и у Чачку, била Спасовдан док је последњих деценија то Сретење Господње. Са Чачком су одржаване чврсте и константне везе, често су помагане образовне установе, установе културе, као и битни инфраструктурни пројекти.

  Ма колико се плашили непредвидивих околности које могу утицати на будућност нашег краја, као и Чачана у Чачку и Београду, дубоко верујемо да је кључ наше судбине у нашим сопственим рукама. Уколико будемо сложни, удружени у правим циљевима, бићемо достојни славе наших предака и поштовања наших потомака.

 

Звуци Србије

Фото/Правда