Представа “Др Шустер” поново на репертоару Милановачког позоришта
У част Драгољуба Драшка Обреновића, глумачког великана који је више од шест деценија, наступао у представама које су за Милановачко позориште режирали: Миле Сретеновић, Миодраг Танасковић, Михаило Костадинов, Бора Атанасковић, Јован Ристић, Перо Говедаревић, Рајко Ракићевић, Бранко Кнежевић и многи други, Милановачко позориште поново на сцену поставља легендарну представу Душана Ковачевића ”Др Шустер” у којој је Драшко Обреновић до 2018. године тумачио насловну улогу (Никола Кос – Др Шустер).
Реч је о награђиваној представи ансамбла из Горњег Милановца која је од 2016. до 2018. године на бројним националним и међународним позоришним фестивалима освојила највиша признања: на Фестивалу варошких позоришта у Пожаревцу 2016. године, “Доктор Шустер” у режији Бранка Кнежевића окитио се најпрестижнијом националном глумачком наградом – “Миливојевим штапом и шеширом” (Драшко Обреновић) и наградом за сликовито креирање лика (Марија Крсмановић), док је на Међународном
фестивалу глуме “Бескрај 10 квадрата”, у Прокупљу представи припало чак пет награда. Уз највредније признање “Најголем Хистрион”, горњомилановчани су освојили и одлике: за најбољу мушку улогу (Драшко Обреновић), глумца вечери (Драшко Обреновић), најбољу епизоду – награда „Душан Хаџиманић“ (Предраг Лошић) и најбољу костимографију (Биљана Кнежевић). Представи Милановачког позоришта тада је
припала и награда “жирија у сенци”, односно публике. Пет престижних награда представа је добила и на Интернационалном позоришном фестивалу у Лакташима. То су: награда за најбољег дебитанта (Милан Аћимовић), награда за глумачку креацију (Александар Аврамовић), награда за позоришну продукцију –
(Милановачко позориште), награда за најбољу сценографију (Бранко Кнежевић) и награда за најбољег глумца фестивала (Драшко Обреновић).
Круна успеха био је наступ у Београду, новембра 2017. године када је ансамбл из Горњег
Милановца, на позив аутора представу извео у Звездара театру у присуству Душана Ковачевића, драмског писца, сценаристе и позоришног ствараоца.
Како је приликом једне од додела награда истакнуто “Господин Обреновић је захваљујући својој сценичности, посвећености и племенитости дочарао један садржајан и емотиван лик какав је Др Никола Кос. Сцена у којој описује како се сусрео сам са собом је драгуљ позоришне умјетности”.
Представа ће, у новој подели, а у част Драшка Обреновића премијерно бити изведена 21. априла 2022. године од 20 сати на малој сцени Милановачког позоришта.
Подсећамо, представа “Доктор Шустер” коју је на сцену поставио редитељ Бранко Кнежевић је драма и у погледу форме и у погледу значења. Радња приче је смештена у деведесете године прошлог века, у време друштвеног безнађа када је на простору Балкана дошло до пропасти грађанског друштва. Насупрот ономе што би се очекивало када је у питању оваква “грађа”, у “Доктору Шустеру”, нема драмски развијене
приче и ликова, већ она само служи као полазиште за врло надахнуто и духовито драмско разигравање које у Кнежевићевој представи прелази у траги-комедију апсурда где су на супротним странама два света – сенилни и “изгубљени” представници одумирућег грађанскоког друштва (стари доктор и његова сестра,
професорка клавира) и представници криминализованог света у успону (корумпирани инспектор полиције, новинарка и криминалац).

Улоге тумаче: Владимир Јовановић (добитник награде Драшко Обреновић, за вишедецениски плодотворан рад у Милановачком позоришту), Лјиљана Микетић, Бранко Кнежевић, Виктор Вујић, Ана Савић, Предраг Лошић, Ђорђе Ђурђевић и Милан Аћимовић.
Костиме је осмислила Биљана Кнежевић и Лјиљана Петровић, дизај тона потписује Зоран Иванов, а мајстори тона и светла су Горан Драгутиновић и Павле Манчић.

 

Звуци Србије

Фото: Културни центар Горњи Милановац