Млекар – брвнара у којој су се чували и настајали сир и кајмак
Исхрана наших предака углавном се заснивала на домаћим производима; прерађевинама од млека – сиру и кајмаку, пршути, сланини, домаћем хлебу, проји…Место где су се држали и прерађивали производи од млека су мале дрвене брвнаре које се називају млекари.
Млекар је помоћна зграда у српском сеоском домаћинству. Гради се од дрвета, а зидове чине размакнуте даске, које омогућавају струјање ваздуха, које је неопходно за чување белог мрса. Гради се без прозора, а на једној страни млекара, обично се буше рупе, ради боље проветрености.
Унутрашњост чине дрвене полице, на којима су се налазиле карлице; оне веће за разливање скуваног млека, мање за слагање кајмака и чабрице у које се слагао сир. Све послове везане за прераду млека у сеоској задрузи обављала је једна жена, а звали су је планинка. Из хигијенских разлога једино је она могла улазити у млекар.
Данас се млекари могу видети у поједниним сеоским домаћинствима, али ретко где имају функцију какву су имали у неким прошлим временима. У њима се данас обично чувају лук, лешници, ораси, ракија, а понегде су претворени у магацинске просторе, па савремени српски сеоски домаћин у млекар складишти све оно што му није потребно.
Фото: Звуци Србије; јутјуб, скриншот
Звуци Србије