Мамини рецепти – Туршија
За припрему туршије веома је важно одабрати здраве, свеже и неоштећене плодове.
По жељи набавити поврће: жуту паприку – шиљу, краставчиће, зелени парадајз, шаргарепу, карфиол, лук, неколико коренова рена, 4-5 дуња.
Рецепт је одмерен према количини пресолца од 10 л.Ви сразмерно повећавајте количини од 10 кг поврћа. Поврће оперите и очистите, па поређајте у буренце , по жељи, ред по ред поврћа.
Пресолац припремите по следећем рецепту
Састојци:
10 л воде
½ кг соли
150 гр шећера
20 гр винобрана
20 гр конзерванса
2 кесице лимунтуса
1 кесица бибера у зрну
100 гр есенције
Припрема:
У посуду сипати 1л воде одузети од 10л, и ставити на шпорет да проври.
Сипати со, шећер и измешати. Скинути са рингле и додати винобран, конзерванс, лимунтус и бибер. Све добро измешати да се растопи. У све то додати 100 гр есенције, па све саставити са 9л воде. Измешати и прелити преко поврћа. Добро притиснути, да поврће не исплива из пресолца. Затворити буре и не отварати га 21 дан.
Пријатно!
Звуци Србије