Мамини рецепти – Туршија

 

За припрему туршије веома је важно одабрати здраве, свеже и неоштећене плодове.

По жељи набавити поврће: жуту паприку – шиљу, краставчиће, зелени парадајз, шаргарепу, карфиол, лук, неколико коренова рена, 4-5 дуња.

Рецепт је одмерен према количини пресолца од 10 л.Ви сразмерно повећавајте количини од 10 кг поврћа. Поврће оперите и очистите, па поређајте у буренце , по жељи, ред по ред поврћа.

Пресолац припремите по следећем рецепту

Састојци:

10 л воде

½ кг соли

150 гр шећера

20 гр винобрана

20 гр конзерванса

2 кесице лимунтуса

1 кесица бибера у зрну

100 гр есенције

Припрема:

У посуду сипати 1л воде одузети од 10л, и ставити на шпорет да проври.

Сипати со, шећер и измешати. Скинути са рингле и додати винобран, конзерванс, лимунтус и бибер. Све добро измешати да се растопи. У све то додати 100 гр есенције, па све саставити са 9л воде. Измешати и прелити преко поврћа. Добро притиснути, да поврће не исплива из пресолца. Затворити буре и не отварати га 21 дан.

Пријатно!

Звуци Србије