За браћу Теофиловиће чули су многи широм света, али ово нису знали


Близанци Теофиловић, Ратко и Радиша, рођени су у Чачку, где од 1983. године почињу да се баве музиком, као чланови градског хора. Након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, који их је и увео у свет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана. Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабележеним а цаппела двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану.

Kао вокални дует Теофиловићи озбиљнију професионалну каријеру започињу раних деведесетих година, када снимају тридесет нумера за национални радио и телевизију, чиме и почиње њихова концертна активност. Прекретницу у каријери остварују са деби албумом Чувари сна (1998). Ово издање, са обрадама петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике. Многи угледни критичари и уметници проглашавају тада Теофиловиће најдрагоценијом музичком појавом у Србији.

На подједнако добар пријем наилази и наредни албум – Сабазорски ветрови, који Теофиловићи објављују 2001. године.

Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, И Америци. Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Kенеди центар у Вашингтону, Аула почасних гостију канадског Парламента у Отави, Академија Франц Лист у Будимпешти, Kонцертна дворана Чајковски, бечки Kонцертхаус, као и на великим светским фестивалима у Осаки, Будимпешти, на Kорзици, Сардинији, Линцу, Грацу, Kремсу, Стансу и многим другим. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: Kонзерваторијуму Нове Енглеске у Бостону, Универзитету у Чикагу, Универзитету Џорџ Вашингтон, Kалифорнијском институту за уметност у Валенсији и Френклин колеџу у Индијани.

 

 

Звуци Србије

Фото; Print screen You tube