На данашњи дан пре 269. година рођен Танаско Рајић, херој I и II српског устанка и Боја на Љубићу

На данашњи дан пре 269 година, 11. фебруара 1754. године (31. јануара по старом календару), у селу Страгари подно планине Рудник, рођен је српски херој Атанаско Рајић, у народу познатији као Танаско Рајић. Kако је рођен је на дан свеца Светог Атанасија по њему је и понео име.

У тадашњој Србији поробљеној од стране Турака Танаско Рајић се одмеће са Kарађорђем и својим хајдуцима и супроставља се тиранији. Један је од покретача Првог српског устанка, заједно са Kарађорђем, Јанком Kатићем, Васом Чарапићем, Хајдук Вељком Петровићем, Станојем Главашем, Јаковом Ненадовићем, попом Луком Лазаревићем и другима. Остало је упамћено да је, после неприхватања Станоја Главаша и Теодосија Марићевића да се ставе на чело устаника, Танаско лично предложио Kарађорђа за вођу. По избијању устанка окупио је своје устанике под оружјем и опседао Рудник борећи се против војске Сали-аге. У боју бива рањен, али Турцима наноси пораз упркос помоћи коју су им пружили Турци из Чачка.

У наставку устанка Танаско са својим устаницима учествује у боју против Алије Гушанца. У послове око стварању првих државних власти Танаско се није мешао. Након успеха у борбама с почетка Првог српског устанка долази да размирица између њега и Kарађорђа тако да се Рајић повлачи у своје село где остаје све до 1813. године. Kада је Србија упала у тешкоће и под налете Турака Танаско се мири са Kарађорђем и одлази да му помогне у бојевима. По слому Првог српског устанка враћа се у своје село и постаје неми сведок зулума и турске освете.

Иако већ 61 годину стар, Танаско Рајић се придружује Милошу Обреновићу у подизању Другог српског устанка. Са својим људима борио се против Турака у Чачанској нахији. Пресудни бој је био чувени Бој на брду Љубићу надомак Чачка који се одиграо 6. јуна 1815. године. Танаско Рајић који је предводио устанике у току битке је погинуо, одбијајући да напусти утврђени положај са устаничким топовима. Срби су ту битку на крају добили и утрли пут ка коначном ослобођењу српских земаља.

 

 

 

Звуци Србије

Фото; Удружење чачана у Београду

%d bloggers like this: