Добрица Ерић – Дечак из Шумадијског села отишао у Легенду

Велики српски песник, књижевник и драмски писац Добрица Ерић је рођен је пре 86 годинa, 22. августа1936. године, у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи. Родитељи су му били шумадијски сељаци Милош и Радмила. Завршио четири разреда основне сколе у Враћевшници и опробао срећу — како сам каже — у многим занатима… Својим богатим стваралаштвом на својеврстан начин обележио је живљење на шумадијском и српском простору. Био је песник, прозни и драмски писац, лирски здравичар Груже, сликар природе, села, детињства и љубави. Незаобилазан је у антологијама и уџбеницима. Писао је поезију и прозу, сарађивао са бројним листовима и часописима. Често је говорио своје песме у разним пиликама.

Аутор је више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма, преко 40 књига за децу. Заслужни је уметник града Београда. Прву збирку песама објавио 1959. године а до данас више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница… Дела су му продата у тиражу од милион примерака. Доста их је преведено на светске језике. Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире. За многе су композитори написали музику. У јавним наступима — на ТВ, на вечерима поезије и другим приредбама он своје песме не чита, он их говори, јер их готово све зна напамет. Са Д. Витошевићем припремио је антологију — “Орфеј међу шљивама” (1963), а самостално приредио антологију — “Да сабљама земљу дијелимо” (1994).

Добрица Ерић је добитник низа значајних награда и признања: Младо покољење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова Награда. Преминуо је 29. марта 2019. године. Дубоко верујемо да је он и сада само телесно одвојен од нас, а да се и даље шета по валовитим брежуљцима Груже, и срдачно нас поздравља док гледа како се Сунце пење на церић.

 

 

Звуци Србије

Фото/Уоу тубе принтскреен