Данас је Света Петка, ова светитељка испуњава жеље, а ево на шта упозорава у сну

Српска православна црква и верници данас славе Свету Петку, празник посвећен Преподобној мати Параскеви. Ова светитељка сматра се заштитницом жена, а помагала је сиромашнима и болеснима. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

 

Рођена је крајем 10. века у Епивату у Византији. Потицала је из имућне и побожне породице. Након смрти родитеља, све што је имала поделила је сиротињи и замонашила се у цркви Свете Софије у Цариграду, где је добила име Параскева.

 

Године је провела у пустињи, у посту и молитви и усамљеничком животу. Предање даље каже да јој се у сну јавио анђео који ју је упутио у отаџбину да шири веру Христову. Због тога је Света Петка на иконама представљена у монашкој одећи, са крстом у руци.

 

На њеном гробу догађала су се многа чуда, а чудотворне мошти ове светитељке кроз време су преношене више пута; најпре у Цариград, па у Трново, затим опет у Цариград, а кнегиња Милица је 1396. године измолила мошти и сахранила их на Калемегдану у цркви Ружици. Године 1521. Султан Сулејман Други пренео је мошти свете Параскеве у Цариград. Коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти молдавском кнезу Василију Лупулу који их је пренео у Јаши, у Румунију и положио у Цркву Света три јерарха, где се и данас налазе.

 

Поред храмова посвећених Светој Петки често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести.

 

Света Петка се верницима, према бројним прикупљеним сведочанствима, јавља ноћу у сну, али и на јави, при чему је најчешће виде као ,,жену у црном плашту” . Преподобна Мати Параскева их обично теши и блажи ако јој указују поштовање и посећују њену цркву. Понекад им доноси вести о оздрављењу, али иступа и као весник пропасти и опомиње што крше пост петком или што раде недељом.

 

Света Петка је веома поштована у православној вери, нарочито код Срба и многи је славе као крсну славу.  Према народним обичајима данас не ваља радити тешке кућне послове, месити хлеб, прати веш или се бавити ручним радовима.

 

Свету Петку, на данашњи дан многи призивају у помоћ, палећи тамјан и заливајући славски хлеб црвеним вином, помињући у молитвама Петковицу или Пејчиндан. Потом попију воду сакупљену с извора уз манастире који су јој посвећени (та вода се назива аџијазма). Бројни су верници који потврђују да им је ова чудотворна светитељка услишила молитве и испунила жеље.

 

Звуци Србије

 

Фото: Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d